Edvard Munchs Åsgårdstrand

Det lille, gule trehuset like ved sjøen i vestfoldbyen er det best bevarte Munch-huset som står den dag i dag. Her malte kunstneren flere av sine kjente motiver.

Sommeren 1885 ferierte Edvard Munch i Borre i Vestfold, og tok også turen til Åsgårdstrand fem kilometer lenger sør, der malervennen Hans Heyerdahl tilbragte sin ferie. I Åsgårdstrand møtte Munch Milly Thaulow, og innledet et forhold til henne. I Munchs litterære notatbøker kan man lese om hemmelige møter, stormende forelskelse, sjalusi og kvaler. Erfaringene blir ofte knyttet til kunstnerens ulike kjærlighetsmotiver fra sjøkanten.

Les mer om Edvard Munchs liv

Selv om romansen med Milly tok slutt, ble Åsgårdstrand etter hvert fast tilholdssted om somrene for Munch, og i 1898 – da han var 34 år – kjøpte han sin første eiendom her. For besøkende kan det se ut som om tiden har stått stille i det godt bevarte, gulmalte trehuset.

Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand

 Fra Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand

Fra Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand

Fra Åsgårdstrand

Fra Åsgårdstrand

Motiver fra Åsgårdstrand

Åsgårdstrand som tilholdssted ble forløsende for Munch som kunstner. Her gikk produksjonen hans gjennom en rekke ulike perioder og stemninger: Fra ensomhet og kjærlighetens mange faser til sommerlige sysler med badende barn, rene landskapsbilder, høsting og vedhugging i hagen og barns fantasi og vandring inn i eventyrskogen. Stedet går som en rød tråd gjennom store deler av Munchs kunst og liv.

Se video-omvisning fra Åsgårdstrand

De menneskelige dramaene i Munchs kunst fant også sitt landskap og sine kulisser i 1890-årene i Åsgårdstrand. Flere av de kjente motivene fra Livsfrisen inneholder naturtolkninger inspirert av Åsgårdstrands omgivelser – Livets dans, Løsrivelse, Melankoli, Sommernatt. Stemmen og Aske

Edvard Munch: Livets dans. Olje på lerret, 1925. Foto © Munchmuseet

Edvard Munch: Aften. Melankoli. Olje, blyant og fargestift på lerret, 1891. Foto © Munchmuseet

Edvard Munch: Sommernatt. Stemmen. En kvinne i lys kjole står alene i en mørk, blålig skog omgitt av lange, slanke trestammer. Hodet er lett hevet og hun holder armene samlet bak ryggen. I den lyse bakgrunnen skimtes en strand og flere robåter på havet. Månen speiler seg i vannet som et gult utropstegn.

Det var også gjerne til Åsgårdstrand Munch lengtet når han var i utlandet og i perioder følte seg nedfor og sliten. Da var det en trøst å planlegge neste sommer her. Han tenkte på trær som skulle plantes, den lille kjøkkenhagen som skulle stelles: «Jeg er så umåtelig lei av reiser og utstillinger – og har stor lengsel til mitt hus og til mitt arbeide

Jeg er så umåtelig lei av reiser og utstillinger – og har stor lengsel til mitt hus og til mitt arbeide.

Edvard Munch

Da Munch vendte tilbake til Norge i 1909, bosatte han seg først i Kragerø, deretter på Jeløya og Hvitsten. Fra 1916 ble Ekely hans faste tilholdssted. Men han beholdt huset i Åsgårdstrand hele livet, og vendte stadig tilbake dit.

Teksten er basert på kapittelet om Åsgårdstrand av Solfrid Sakkariassen fra boka «Mine slott», som er tilgjengelig i vår nettbutikk.  

Besøk Åsgårdstrand

I Åsgårdstrand tilbys det omvisninger i Munchs hus, opplevelser og vandringer i Munchs landskap. 

Besøksadresse: 
Edvard Munchs gate 25
3179 Åsgårdstrand

Du finnner mer info om besøk og åpningstider på hjemmesiden til Munchs hus