Dørene åpner: 18:30
Arrangementsstart: 19:00
Sitteplasser
Samtalen foregår på norsk
Hvordan oppleves kropper som skiller seg fra normen? Med utgangspunkt i Jan Grues essay i utgivelsen Edvard Munch. Livsblod, Der kroppen begynner og verden slutter, utforsker denne samtalen hvordan det er å leve i og møte kropper som strekker seg utover kjøttet og blodet. Rullestolen er et eksempel på en slik kunstig forlengelse av kroppen, et annet den typen spaserstokk Munch eide flere av, som i dag finnes i museets samling. Hva slags erfaringer innebærer disse forlengelsene, hva betyr de og og hva slags blikk innbyr de til?
Om samtaleserien Hvem bryr seg?
Døden i sykeværelset, Det syke barn, Melankoli: Edvard Munch utviklet et visuelt språk for det skjøre og sårbare livet. Mange av arbeidene hans knytter an til temaer som er personlige for alle og private for noen, som sykdom, død og annerledeshet. I det offentlige ordskiftet nærmer vi oss ofte disse temaene med varsomhet, av hensyn til de berørte. Men kan varsomheten bli for stor, og hensynet så overdrevent at omsorgen smuldrer opp og nyansene går tapt?
I tilknytning til utstillingen Edvard Munch. Livsblod, inviterer MUNCH til samtaleserien Hvem bryr seg? I flere samtaler høsten 2025 utforsker forfattere, leger og kunsthistorikere hvordan kunsten påvirker forholdet vårt til kropp og kjønn, syk og frisk, liv og død.
Jan Grue er skjønnlitterær forfatter og professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Han har bl.a. utgitt tre romaner, fem novellesamlinger og to memoarbøker, og er oversatt til ti språk. Grue har mottatt flere priser, blant annet Fritt Ords pris og Kritikerprisen – sistnevnte i forbindelse med utgivelsen Jeg lever et liv som ligner deres (2018), som også ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2021 mottok han P.O. Enquists pris for boken Hvis jeg faller. En beretning om usynlig arbeid. Hans nyeste utgivelse er romanen Det kinesiske rommet (2024).

Heidi Bale Amundsen er redaktør i MUNCH forlag, der hun jobber med skjønnlitteratur, sakprosa og bildebaserte bøker om kunst. Amundsen er utdannet innenfor estetikk og kunsthistorie, og har en PhD fra Universitetet i Oslo med avhandlingen Perceiving Structural Unity in Photobooks (2019). Hun har lang erfaring som kritiker, med samtidskunst og fotografi som spesialfelt, og var leder for Norsk kritikerlag fra 2019 til 2022.
©Gyldendal Norsk Forlag, Munchmuseet